Szvoboda Lászlónak nincs közvetlen rálátása a munkánkra – Simon Gábor is reagált a kritikus levélre

Megosztás

„Szvoboda László nem volt sohasem a frakciónk tagja, alkalmazottja vagy tanácsadója. Ebből fakadóan közvetlen rálátással sem rendelkezik a munkánkra” – kezdi írásos megkeresésünkre küldött válaszát Simon Gábor az MSZP önkormányzati képviselője, a Velünk a Város frakcióvezetője.

Mint ahogyan arról lapunk is beszámolt Szvoboda László, a polgármester nemrégiben felmondott tanácsadója búcsúlevelet küldött egykori kollégáinak, melyben éles kritikával illeti a Velünk a Város frakció tagjait és a városvezetést.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Veres Pált, aki meglepő békességgel reagált a nem éppen finomkodó levélre és a helyi kormánypárti lapnak adott interjúra, ahol Szvoboda további információkat is megosztott a városházán tapasztalt “morális és szakmai” problémákról.

Simon Gábor lapunknak küldött válaszában sokszínűségről és feszültségről beszél:

„Köztudott, hogy képviselőink különböző világszemlélettel, felfogással rendelkeznek és a prioritások is sok esetben eltérnek. Ezen helyzettel a választók tisztában vannak, így adtak bizalmat és felhatalmazást a város irányítására. Olyan politikai erőkre akarták bízni Miskolc vezetését, amelyek elkötelezettek az itt élők támogatása, a demokratikus, jogállami értékek, a takarékos, átlátható gazdálkodás mellett.

A sokszínűséget hiba volna hátrányként feltüntetni – hiszen számos lehetőséget rejt magában – ez sokkal inkább erény. Ennek köszönhetően számos kérdést lehet többfajta nézőpontból megvilágítani, ami megalapozottabb, hasznos döntéseket eredményez.

A mai világban furcsa, hogy egy koalíció irányít egy várost, mert országosan azt láthatják, hogy egy ember akarata az irányadó mindenről. Pedig nem a csalhatatlan vezető a követendő minta, elég csak az oktatás vagy az egészségügy helyzetére gondolni. Ezekben az ügyekben láthatjuk leginkább, hogy a centrális döntéshozatal károkat okoz és bár hatékonynak tűnik, valójában kontraproduktív.

Ami a feszültséget illeti, ezt társadalmi szinten tapasztalom. Az emberek kiábrándultak, elkeseredettek elszegényedésük miatt, ugyanis kénytelenek szembesülni azzal, hogy a Fidesz valótlan ígéretekkel hitegette őket. A kormány gazdaságpolitikája miatt egekben az infláció, a  társadalom negyede decemberben elveszítette megtakarításaikat, a magyarok 60 százalékának emelkedtek a rezsiköltségei, és már alapvető élelmiszereket sem tudnak megvenni. Ez az, ami feszültséget okoz.

A koalíciós irányítás az együttműködésről szól, ami nehézkesebb és néha lassúbb, de megfontoltabb működést, ésszerű, körültekintő döntéseket eredményez.

Frakción feladata nem a választásokra készülés, hanem a város működőképességének biztosítása, az uniós források szakszerű felhasználása és a következő fejlesztési ciklus elindítása. Ennek az elvégzésére vállalkoztunk, ettől a kormányzati forráselvonások, ellenlépések sem fognak ettől eltéríteni bennünket.”

Kapcsolódó cikkek